Videnskab

10 vilde nye dyre-arter, som vi først lige har opdaget

En af de nye dyre-arter er meget svær at få øje på. Den ligner nemlig en del af en myres krop.

Foto: Egor Kamelev/Pexels

Freya Ea Bjørnlund


17 februar, 2020



Hvert år opdager man tusindvis af nye dyre-arter. Nogle af dem er mærkeligere end andre.

Pandaer, næsehorn og orangutanger. Du har sikkert hørt om mange dyre-arter, som er i fare for at ud-dø.

Men heldigvis opdager forskere også nye dyrearter hele tiden. Faktisk cirka 18.000 nye arter hvert eneste år. Nogle af dem kan forklæde sig som et blad, forlænge sig selv, eller give elektrisk stød.

Her er 10 vilde dyrearter, som mennesket først lige har opdaget.

1. Elektrisk ål med strøm-rekord

I sensommeren 2019 opdagede forskere to nye arter af elektriske ål i Amazon-regnskoven. Én af dem slog en chokerende rekord, skriver The Guardian. Electrophorus voltai hedder ålen, og den kan give stød på 860 volt. Det er langt kraftigere end andre elektriske ål, som typisk kan give stød på 650 volt. I en stik-kontakt er der kun 230 volt. Man dør dog ikke, hvis man får stød af en Electrophorus voltai. Men man kan få ondt i musklerne og blive midlertidigt lam.

2. Undercover-bille

Man kan ikke se det, men der er to dyr på det her billede. Nej, den nye dyreart Nymphister kronaueri er ikke en myre. Det er en lille bille, der forklæder sig som myrens bagdel. Billen bider sig fast i myrens smalle mave, og så bruger den ellers myren som taxa-chauffør. Nymphister kronaueri blev opdaget i 2018.

3. Verdens dybeste svømmer

I 2018 opdagede forskere den her slimede fætter, der lever dybere nede i havet end nogen andre fisk. Pseudoliparis swirei er en fisk, som lever næsten 8 kilometer nede i Marianer-graven. Med et hul ned i hav-bunden på næsten 11 kilometer, er Marianergraven havets dybeste punkt. Fisken er cirka 11 centimeter lang.

4. Tusind-ben kan forlænge sig selv

Det nye tusindben Illacme tobini har 414 ben. Det slår ikke rekorden for tusindben, som er på 750 ben. Men den kan stadig nå det. For det fede ved Illacme tobini er, at det lange dyr kan forlænge sig selv med flere krops-dele – og flere ben. Det nye tusindben bliver cirka 2 centimeter lang, og det har ikke nogen øjne.

5. Harry Potter-edderkop

Minder formen på den her mystiske edderkop dig om noget? Da forskere fandt det lillebitte dyr i Indien, kom de straks til at tænke på fordelings-hatten fra Harry Potter-bøgerne. Derfor blev edderkoppen døbt Eriovixia gryffindori, opkaldt efter Harry Potters kollegie Gryffindor.

6. Verdens grimmeste fisk?

Den her skønhed blev opdaget helt tilfældigt, da man undersøgte Den Mexicanske Golf efter et olie-udslip i 2017. Lasiognathus dinema er en lygtefisk, og den svømmer rundt med noget, der kunne ligne en fiskekrog på næsen. Ironisk.

7. Græshoppe i forklædning

Ikke så underligt, at forskere først fik øje på den her snedige græshoppe i 2017. Hunnerne af arten Eulophophyllum kirki har en strålende lyserød farve, som går i ét med bladene i regnskoven i Malaysia. Hannerne kan skjule sig i skovens andre planter – de er helt grønne.

8. En mexicansk dessert?

Det ligner en krøllet strømpe. Eller den mexicanske snack, churro. Men Xenoturbella churro det er faktisk en orm, der lever dybt nede i havet i Den Californiske Golf, og som blev opdaget i 2017. Det formløse dyr spiser blandt andet muslinger – og det har ingen anus.

9. Én krokodille bliver til to

Mange nye dyrearter bliver opdaget hvert år – for det mest er det små dyr, der har skjult sig godt. Men i 2019 afslørede forskere et kæmpe-stort dyr, som gemte sig lige for næsen af dem. Da amerikanske forskere undersøgte en krokodille fra Ny Guinea, viste det sig, at krokodillen faktisk var to forskellige arter, skriver Eurekaalert. Det kunne man se i forskellene på arternes kranier og DNA. Den kendte art hedder Crocodylus novaeguineae, og den nye art er blevet døbt Crocodylus halli.

10. To orangutanger bliver til tre

Orangutanger er et af verdens mest truede dyr. Siden 2001 har man troet, at der fandtes to arter af de store aber. Men i 2018 opdagede forskere, at orangutangerne på den sydlige del af øen Sumatra i Indonesien faktisk adskiller sig fra de to andre. Det kan man blandt andet se i deres DNA. Den tredje type af orangutanger blev døbt Pongo tapanuliensis. Og desværre er den ny-opdagede art tæt på at uddø. Der er kun cirka 800 aber tilbage.




© Copyright - seismo 2019